Steloperation

Detta är vad jag troligen har att vänta..

Diskbråck - steloperation
 
 
Varför steloperation?
Steloperation eller fusion i ländryggen görs för att minska besvär från ländryggen p g a flera olika diagnoser. Gemensamt är att ryggbesvären uppstår p g a en rörlighet mellan två eller flera kotor. Smärtan kan komma från mellankotskivan (disken) eller från facettlederna (lederna mellan kotorna). Dessa kan i sin tur vara skadade av olika anledningar såsom diskbråck, kotglidning (spondolisthes), diskdegeneration (spondylos) eller resttillstånd efter en kotfraktur. Oavsett grundåkomma så är symtomen snarlika. Man kan därför kalla alla dessa smärttillstånd för segmentell rörelsesmärta (SRS). Om det är disken eller facettlederna som orsakar smärtorna är inte så viktigt då åtgärden blir densamma - en fusion mellan de berörda kotorna.

Den grundläggande idén är att lägga ben mellan kotorna så att dessa växer ihop och därför inte längre kan åstadkomma någon smärta p g a rörlighet sinsemellan. Det finns flera olika tekniker för att uppnå detta. Alla har sina för- och nackdelar och det går för närvarande inte att avgöra vilken metod som är bäst utan oftast väljer operatören den metod som han/hon är mest van vid.

Operationen
Man kan antingen bara lägga ben på baksidan mellan kotorna (posterolateral fusion) eller också byta ut disken mot ben (PLIF) och samtidigt göra en stabilisering med skruvar och plattor (instrumentering). I båda fallen så är det bensamman-växningen som ger det bestående resultatet. Instrumenteringen gör således bara nytta initialt. Man använder det dels för att ge en omedelbar stabilitet så att träningen kan påskyndas, dels för att vissa data talar för en ökad läkningsfrekvens. För närvande använder vi oftast någon form av stabiliserande instrumentering.

I de flesta fall görs operationen bakifrån vilket också möjliggör friläggning av nervrötterna vid samtidiga ischiasbesvär. I vissa fall väljer vi att operera framifrån dvs. via buken.

Det ben som behövs tar man oftast från bäckenet antingen via samma hudsnitt eller ett separat snitt över bäckenkammen.

En steloperation räknas som en större operation som ofta tar 3-5 timmar och ibland ännu längre tid. Man förlorar en del blod och ganska ofta krävs blodtransfusion.

På avdelningen
En fusion är ett stort ingrepp och ofta är det besvärligt de första dagarna. Vi lägger stor vikt vid så god smärtlindring som möjligt. Det är viktigt att du säger till om smärtlindringen inte fungerar tillfredställande så att medicineringen kan ändras. Oftast får man en s k epiduralkateter inlagd vid själva operationen. Det är en liten plastslang som läggs inne i ryggkanalen och i den kan bedövningsmedel sprutas kontinuerligt mot nerverna för att på ett effektivt sätt minska smärtorna. Nackdelen med denna metod är att blåsfunktionen slås ut så att det är nödvändigt med en kateter till blåsan. Dessutom minskar kraften i benen så att det kan vara svårt att gå. Epiduralkatetern brukar vara kvar i 2-3 dagar. Därefter övergår man enligt ett speciellt schema till morfinsprutor, morfintabletter och till slut vanliga värktabletter.

Efter operationen kommer din sjukgymnast att instruera dig i lämplig uppstignings- och förflyttningsteknik. Tillsammans gång- och trapptränar ni, provar ut eventuellt gånghjälpmedel, går igenom ett grundläggande träningsprogram samt diskuterar framtida träning.

Om man är opererad med instrumentering behöver man ingen korsett och får röra sig helt fritt, således inga restriktioner.

De första dagarna kan vara besvärliga, men det brukar lätta efter 3-4 dagar och normal sjukhustid är 5-7 dagar.

Rehabiliteringen
Stygnen i operationssåret tas av distriktssköterskan efter ca tre veckor och därefter kan du om du vill påbörja träning hos sjukgymnast. Förloppet efter en steloperation är väldigt olika för olika individer. En del patienter har ganska lite besvär medan andra har rätt uttalade besvär under lång tid. Ofta går besvären upp och ner. Det enda symtom som är allvarligt är feber och då ska du ta kontakt med din läkare för att utesluta en infektion. Denna risk är dock liten då alla får förebyggande antibiotika. Allmänt gäller att succesivt öka på träningsmängden och att det inte är farligt om det gör lite ont i ryggen. Försök att hålla nere konsumtionen av värktabletter så mycket som möjligt.

Om du är opererad med instrumentering behöver du inte oroa sig för att något händer vid kraftiga lyft eller om man ramlar eftersom operation med skruvar och plattor är mycket stabilt.

Benläkningen tar vanligen 3-6 månader, men ibland över ett år. Det enda som kan påverka läkningsgraden är rökning. Det är väl känt att rökning försämrar läkningsfrekvensen från cirka 90% till cirka 60%. D v s det är fyra gånger ökad risk för rökare att fusionen inte läker. Det finns således starka skäl för att sluta röka inför en steloperation. Behöver du hjälp med rökavvänjningen ta kontakt med din inremitterande eller behandlande läkare. Återbesök efter operationen sker normalt efter tre månader, en slutkontroll med röntgen efter ett år.

Sjukskrivningslängd avgörs efter samråd med din läkare. Det varierar beroende på smärta och funktionsnedsättning samt på vilken typ av arbete du har. Vanligen blir man dock sjukskriven i 3-6 månader efter operationen. Därefter kan man oftast återgå i åtminstone deltidsarbete. Allmänt gäller att man bör återgå i arbete så tidigt som möjligt och inget hindrar att sjukskrivningen avbryts tidigare än planerat. Även efter ett relativt lyckat operationsresultat bör man inte återgå till ett tungt arbete. Det gäller därför i dessa fall att redan före operationen fundera på lämplig omplacering/omskolning


Kommentarer
Caroline

Usch och fy då! Här klagar jag på magsjuka...Skäms nästan när jag läser om diskbråk-AJ!! hoppas det går bra! Mvh Carro

2007-11-29 @ 05:54:56
URL: http://carolinelanden.blogg.se/
Tina

Huga! Det låter jobbigt. =(
*Kram*

2007-11-29 @ 09:16:48
URL: http://tinaz.bloggagratis.se
Lisa

Hur blev det. Jag ska ev göra en beroende på hur många kotor som är inblandade. Gjorde en Mr rtg det visade sig att jag har 6 lumbalkotor. Felet är vid L4 mm. Jag arbetar heltid och vill fortsätta göra detta men ibland har jag invalidiserande smärtor kan ej gå mm. Går på starka mediciner. Jag undrar hur rehab gick till och på ett ungefär hur länge man måste vara hemma. Kanske ska op i maj. Kan jag då simma i juli och fortsätta rida??? Hoppas att allt är väl för dig nu. Kram

2009-02-13 @ 18:46:46
URL: http://har ingen än
Lisa igen

Glömde klicka vid inlägget

2009-02-13 @ 18:56:13
Lisbeth

Hej vet att det var länge sen du skrev detta inlägg, men måste fråga, har du blivit stelopererad?

jag har en reumatisk sjukdom som heter Bechrew och de sa till mig i torsdags att jag kanske kommer att behöva en steloperation längre fram.



tacksam för alla svar



kram Lisbeth

2009-02-19 @ 20:41:20
URL: http://vipelyckan.blogg.se/
Danielnieves

Wicked site. Keep up the excellent and creative work.

2009-11-12 @ 08:26:14
URL: http://www.danielnieves.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Lillanslilla

Bloggar om allt och inget...spontant eller uträknat...

RSS 2.0